HTML

Itt meglátod, hogyan kell diákként bankolni :)

A „bankolni diák fejjel” egy olyan oldal, amely diákoknak ad felvilágosítást arról, hogy mit is tudnak kezdeni a pénzükkel, milyen kedvezményekben részesülhetnek egyes pénzügyi szolgáltatásokban, amíg még diákok. Összegezve ez az oldal egy tudásbázis fiataloknak a bankolásról.

Friss topikok

Linkblog

Nézzük a diákhitelt! Part2

2010.08.19. 15:56 Agika87

 Törlesztés

A tanulmányok ideje alatt nem kell törleszteni. A visszafizetést a hallgatói jogviszony megszűnése utáni negyedik hónaptól kell elkezdeni. A törlesztési kötelezettség független a munkaviszonytól. A Diákhitel törlesztési szabályainak kialakításánál különösen figyeltek arra, hogy a visszafizetés minden esetben az egyéni teherbíró képességhez igazodjon. Így az első két évben a havi kötelező törlesztőrészlet a minimálbér 6%-a, a harmadik évtől pedig a havi átlag bruttó jövedelem 6%-át kell befizetni. Ha valaki, aki költségtérítéses képzésen tanult, akár egyszer is felvette a számára kérhető legmagasabb összeget (ez 2008-ban 40 000, 2009-ben 50 000 Ft volt), akkor az első két évben a minimálbér 8%-át, a harmadik évtől a pedig a havi átlag bruttó jövedelem 8%-át kell havonta visszatörlesztenie.

A statisztikák szerint rendben folyik a törlesztés, a többség (96%) számára nem okoz gondot az időben történő fizetés. A Diákhitel Központ adatai szerint a hosszabb ideje nem fizetők aránya 4%. Döntő többségük nem bizonyos élethelyzetbe kerülve nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket, hanem meg sem kezdte a törlesztést, melynek induló részlete rendkívül alacsony összeg (2009-ben 4 140 Ft volt).

Szóval a hitel eddig igen kecsegtető de:

 

Mivel nem a hitelállomány, a THM és a futamidő határozzák meg a törlesztőrészletet, hanem a jövedelem; a minimális törlesztőrészlet olyan alacsony is lehet, hogy az nem fedezi a kamatterheket, így az adósságállomány évről-évre növekszik. Ez a jelenség jellemzően átmeneti, a jövedelem növekedésével ugyanis a törlesztőrészlet is növekszik. 

 

komment

Címkék: trükkök hitel ötletek diák tippek bankolás unicredit diákhitel tanuló netbank fejjel erstebank bankolni diákbank bankol netbankol cibbank

süti beállítások módosítása